Základ pokračujúceho potápačského vzdelávania tvorí kurz pokročilého potápania – PADI Advanced Open Water Diver . Ide o ultimatívny zážitok. Až v tomto kurze sa stanete naozajstný samostatný potápač, ktorý sa vie pod hladinou adekvátne zachovať v mnohých rôznych podmienkach. Tento kurz nadväzuje na teoretické znalosti a praktické zručnosti získané v začiatočníckom kurze PADI Open Water Diver . Zväčša kurz trvá tri dni, počas ktorých sa absolvuje päť ponorov. Podmienkou úspešného absolvovania kurzu je dostatočné praktické zvládnutie jednotlivých ponorov. To že AOWD je jeden z najžiadanejších kurzov dokazuje aj jeho 50% podiel odučených kurzov v roku 2012/2013 a vyše 70% záujem absolventov začiatočníckeho kurzu absolvovať aj AOWD kurz potápania v našej potápačskej škole. V rámci kurzu absolvujete oblasť hĺbkového potápania a navigácie. Ďalšie tri oblasti si môžete vybrať podľa Vášho záujmu. Pri každej oblasti absolvujete pred samotnými ponormi teoretickú časť. Ponory z tohto kurzu sa Vám započítavajú aj do certifikovaných špecializačných kurzov.

Môžete si vybrať z nasledujúcich oblastí :

Povinné:
Navigácia – Navigation Dive

Hĺbkový ponor – Deep Dive
Nočný ponor – Night Dive

Voliteľné :
Dokonalé vyváženie – Peak Performance Buoy

ancy
Vyhľadávanie a vyzdvihovanie – Search And Recovery Dive
Identifikácia rýb – AWARE Fish Identification Dive
Ponor s o kyslík obohatenou zmesou – Enriched Air Dive
Ponor v suchom obleku – Dry Suit Dive
Fotografovanie – Underwater Photography Dive
Filmovanie – Underwater Videography Dive
Vysokohorský ponor – Altitude Dive
Potápanie v potokoch a riekach – Brook and River Diver


Vzduch, ktorý normálne dýchame sa skladá z:

Pojmom NITROX označujeme dýchaciu zmes, ktorá obsahuje presne také isté plynové komponenty ako bežný vzduch, avšak v iných pomeroch. V zmesi Nitrox32 je podiel kyslíka vyšší ako v bežnom vzduchu.

V prípade, že je podiel kyslíka v dýchacej zmesi vyšší ako v “normálnom” vzduchu, nazývame takúto zmes NITROX – “vzduch obohatený o kyslík” – Enriched Air Nitrox (EANx). Dnes sa najčastejčie používa zmes definovaná National Underwater and Athmospheric Administration (NOAA) ako NOAA Nitrox I (NNI) alebo Nitrox32 (EANx32) s 32% obsahom kyslíka. Zriedkavo sa používa aj 36% zmes.

Zmes obsahujúca 32% kyslíka obsahuje analogicky 68% dusíka.
Zmyslom vyššieho podielu kyslíka v dýchacej zmesi je najmä zvýšenie bezpečnosti pri potápaní sa a to ovplyvnením:

Menej dusíka znamená nielen dlhší pobyt pod vodou, ale najmä menšie riziko a teda výrazné zvýšenie bezpečnosti pri potápaní.

Dekompresná choroba (DCS) predstavuje pre potápača asi najväčšie no kalkulovateľné riziko. Pretože sa počas ponoru s Nitrox 32% zmesami absorbuje menšie množstvo dusíka, štatisticky vedie jeho použitie k zvýšeniu bezpečnosti takýchto ponorov.

Medzi ďalšie bežné rekreačné praktiky výrazne obmedzujúce riziko vzniku DCS patria:

Výhody používania Nitrox32


Podmienky na kurz AOWD + EAN32

Cena250,- Eur
Dĺžka trvania
Min. vek15 rokov
Počet ponorov
Potrebné dokončené kurzyPADI OWD
Počet odpotápaných ponorov

Prihláška na kurz AOWD + EAN32